7 Temmuz 2015 SALI
Resmi Gazete Sayısı: 29409
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ LİSANS PROGRAMLARINA YATAY GEÇİŞ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Boğaziçi Üniversitesi lisans programlarına yatay geçiş esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik Boğaziçi Üniversitesi lisans programları arasında yapılan yatay geçişler ile bu programlara diğer yükseköğretim kurumlarının eşdeğer diploma programlarından yapılan yatay geçişlere ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Yönetmelikte geçen;
a) Diploma programı: Fakülte veya bölümlerin, belirlenen yeterlikleri sağlayan öğrencilere lisans diploması düzenleyen yükseköğretim programlarını,
b) Düzey: Lisans diploma programlarından her birini,
c) Eşdeğer diploma programı: İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az % 80'i aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını,
ç) Genel not ortalaması (GNO): Öğrencinin hazırlık sınıfı hariç, geçiş yapmak istediği döneme kadar almış olduğu tüm derslerin kredilerine göre ağırlıklandırılmış not ortalamasını,
d) İlgili yönetim kurulu: Fakülte yönetim kurulunu,
e) Kontenjan: Önceden belirlenip ilan edilen öğrenci sayısını,
f) Not çizelgesi: Öğrenim süresi içinde alınan derslerin, isim, kredi ve başarı notlarının topluca yazıldığı belgeyi,
g) Puan türü: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yükseköğretim programlarına yerleştirmede kullanılan puanların türünü,
ğ) SAT: Uluslararası bir sınav olan Scholastic Aptidute Test sınavını,
h) Senato: Boğaziçi Üniversitesi Senatosunu,
ı) Taban puan: Bir yükseköğretim kurumunun diploma programına ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanını,
i) Transfer not ortalaması (TNO): Yatay geçişte transfer edilen derslerin not ortalamasını,
j) Üniversite: Boğaziçi Üniversitesini,
k) ÜYK: Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
l) Yatay geçiş: Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin bu Yönetmelik hükümlerine göre diğer diploma programlarında öğrenime devam etme hakkı kazanmasını,
m) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kurum İçi Yatay Geçiş
Kontenjan
MADDE 5 - (1) Üniversitenin aynı düzeydeki diploma programları arasındaki yatay geçişler, bölümlerin önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen ve ÜYK kararı ile kesinleşerek ilan edilen kontenjanlar dahilinde yapılır.
(2) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılmaz.
(3) Kontenjanlar ikinci ve üçüncü sınıflar için ayrı ayrı belirlenir. Belirlenen toplam kontenjan, programın ilgili yıl için ÖSYM kılavuzunda ilan edilen öğrenci kontenjanının % 15'ini geçemez.
(4) Programların kurum içi kontenjanları aynı fakültede yer alan diploma programları ile diğer fakülte diploma programları için ayrı ayrı belirlenebilir.
Başvuru koşulları ve süreci
MADDE 6 – (1) Üniversitenin aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, adayın merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması gerekir.
(2) Adayların, 2.00’dan az olmamak kaydıyla, ilgili program tarafından önerilen ve ÜYK tarafından onaylanan asgari GNO koşulunu sağlamaları gerekir.
(3) Yatay geçiş başvuruları, akademik takvimde ilan edilen başvuru süresi içinde Üniversitenin Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne yapılır. Başvuru ilanında belirtilen belgeler, eksiksiz bir biçimde ve ilanda belirtilen şekilde sunulur.
Ön değerlendirme
MADDE 7 – (1) Başvuru koşullarını sağlayan adayların dosyaları ilgili bölüm tarafından aşağıdaki ölçütlere göre ön değerlendirmeye alınır. Adayların;
a) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili zorunlu dersleri dışında, kayıtlı oldukları her yarıyıl başına transfer edilebilecek en az toplam altı kredilik derslerinin bulunması ve transfer edilecek tüm dersleri en az CC notu ile tamamlamış olmaları,
b) İlgili bölüm tarafından önerilerek ÜYK kararı ile onaylanan ve ilan edilen ek koşulları (asgari transfer kredisi, TNO, transferi zorunlu dersler gibi) sağlamaları,
gerekir.
Değerlendirme ve kabul
MADDE 8 - (1) Değerlendirmede kullanılmak üzere ilgili bölüm tarafından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilir. İlgili bölüm bu sınavlarda başarılı olamayan adayları değerlendirme dışı bırakılabilir.
(2) Başvurular, adayların başvurdupu programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az %40'ı hesaplamaya dahil edilerek, Senato tarafından onaylanan ölçütlere göre değerlendirilir.
(3) Kabul edilen adaylar, bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.
(4) Değerlendirme sonucu başarılı bulunan aday sayısının kontenjanı geçmesi durumunda, kontenjanı aşmayacak sayıda yedek aday belirlenir.
(5) Başvuru değerlendirme sonuçları, başvuran tüm adaylar değerlendirmede esas alınan ölçütlere göre sıralanmış biçimde dekanlık tarafından listelenerek Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
İntibak işlemleri
MADDE 9 - (1) Kabul edilen adayların, daha önce kayıtlı oldukları programda aldıkları derslerden hangilerinin, geçiş yaptıkları programda hangi derslere karşılık sayılacağı; bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Yatay geçişte öğrencinin kaç yarıyıl transfer ettiği, transfer edilen krediler 17'ye bölünerek ve en yakın tam sayıya tamamlanarak bulunur. Bu sayı öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu programda fiilen okuduğu yarıyıl sayısından fazla ise fiilen okunan sayıda yarıyıl transfer edilebilir. Transfer edilen yarıyıllar normal ve azami sürelere sayılır.
(3) CC ve üzeri not alınarak tamamlanan ve ilgili fakülte veya yüksekokul tarafından transferi kabul edilen dersler, not ve kredileri ile birlikte not çizelgesine işlenir.
(4) Öğrencinin yeni programına kayıt yaptırdığı yarıyılı takip eden ilk kayıt dönemi başına kadar yatay geçiş kredilerinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik başvuruları, ilgili yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yurt İçi Kurumlar Arası Yatay Geçiş
Kontenjan
MADDE 10 - (1) Yurt içi kurumlar arası yatay geçiş, Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarının diploma programlarından Üniversitenin eşdeğer diploma programlarına, YÖK tarafından ilan edilen kontenjanlar dahilinde yapılır.
(2) Kontenjanlar ikinci ve üçüncü sınıflar için ayrı ayrı belirlenir.
(3) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılmaz.
(4) Yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Temmuz ayı içinde YÖK'ün ve Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
Başvuru koşulları ve süreci
MADDE 11 - (1) Adayların, 4’lük not sisteminde 2.50’den az olmamak kaydıyla, ilgili program tarafından önerilen ve ÜYK tarafından onaylanan asgari GNO koşulunu sağlamaları gerekir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen başarı koşulunu sağlayamayan adaylar, ancak kayıt oldukları programa yerleştirildikleri yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçiş yapmak istedikleri diploma programının o yıla ait taban puanına eşit veya daha yüksek olması durumunda yatay geçiş başvurusu yapabilirler.
(3) Adayların başvuru esnasında, İngilizce dil yeterliklerini, Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre belgelemeleri gerekir.
(4) Yatay geçiş başvuruları, akademik takvimde ilan edilen başvuru süresi içinde Üniversitenin Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne yapılır. Başvuru ilanında belirtilen belgeler, eksiksiz bir biçimde ve ilanda belirtilen şekilde sunulur.
(5) Başvuru koşullarını sağlayamayan adayların başvuruları alınmaz.
Ön değerlendirme
MADDE 12 – (1) Başvuru koşullarını sağlayan adayların dosyaları ilgili bölüm tarafından aşağıdaki ölçütlere göre ön değerlendirmeye alınır. Adayların;
a) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili zorunlu dersleri dışında kayıtlı oldukları her yarıyıl başına transfer edilebilecek en az toplam oniki kredilik derslerinin bulunması ve transfer edilecek tüm dersleri en az CC notu (100 üzerinden 70) ile tamamlamış olmaları,
b) İlgili bölüm tarafından önerilerek ÜYK kararı ile onaylanan ve ilan edilen ek koşulları (asgari transfer kredisi, TNO, transferi zorunlu dersler gibi) sağlamaları,
gerekir.
(2) 100’lük not sistemine göre elde edilen başarı notlarının 4’lük sisteme dönüştürülmesinde YÖK tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.
Değerlendirme ve kabul
MADDE 13 - (1) Değerlendirmede kullanılmak üzere ilgili bölüm tarafından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilir. İlgili bölüm bu sınavlarda başarılı olamayan adayları değerlendirme dışı bırakılabilir.
(2) Başvurular, adayların başvurduğu programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az %40'ı hesaplamaya dahil edilerek, Senato tarafından onaylanan ölçütlere göre değerlendirilir.
(3) Kabul edilen adaylar, bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.
(4) Değerlendirme sonucu başarılı bulunan aday sayısının kontenjanı geçmesi durumunda, kontenjanı aşmayacak sayıda yedek aday belirlenir.
(5) Başvuru değerlendirme sonuçları, başvuran tüm adaylar değerlendirmede esas alınan ölçütlere göre sıralanmış biçimde dekanlık tarafından listelenerek Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
İntibak işlemleri
MADDE 14 - (1) Kabul edilen adayların, daha önce kayıtlı oldukları programda aldıkları derslerden hangilerinin, geçiş yaptıkları programda hangi derslere karşılık sayılacağı; bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Yatay geçişte öğrencinin kaç yarıyıl transfer ettiği, transfer edilen krediler 17'ye bölünerek ve en yakın tam sayıya tamamlanarak bulunur. Bu sayı öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu programda fiilen okuduğu yarıyıl sayısından fazla ise fiilen okunan sayıda yarıyıl transfer edilebilir. Transfer edilen yarıyıllar normal ve azami sürelere sayılır.
(3) CC ve üzeri not alınarak tamamlanan ve ilgili fakülte veya yüksekokul tarafından transferi kabul edilen dersler, Pass (P) notu ve kredileri ile birlikte not çizelgesine işlenir.
(4) Öğrencinin başarıyla tamamladığı derslerin kapsamının Üniversitenin programlarıyla aynı, ancak kredilerinin farklı olması durumunda, ilgili bölüm tarafından teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri de göz önüne alınarak eşdeğerliliğine karar verilen derslere, ilgili yönetim kurulunun da onayı ile eşdeğer sayılan dersin kredisi verilir.
(5) Öğrencinin yeni programına kayıt yaptırdığı yarıyılı takip eden ilk kayıt dönemi başına kadar yatay geçiş kredilerinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik başvuruları, ilgili yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarından Yatay Geçiş
Kontenjan
MADDE 15 - (1) Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş, Türkiye dışındaki yükseköğretim kurumunlarının diploma programlarından Üniversitenin eşdeğer diploma programlarına, bölümlerin önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen ve ÜYK kararı ile kesinleşen kontenjanlar dahilinde yapılır.
(2)Her bir programın yurt dışı yatay geçiş kontenjanı, yurt içi kurumlar arası yatay geçiş kontenjanının yarısından fazla olamaz.
(3) Kontenjanlar ikinci ve üçüncü sınıflar için ayrı ayrı belirlenir.
(4) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılmaz.
(5) Yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Temmuz ayı içinde YÖK'ün ve Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
Başvuru koşulları ve süreci
MADDE 16 – (1) Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş için başvuran adayların, kabul edilen SAT sınavı asgari puanına (veya Senato tarafından yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılması kabul edilen diğer sınavların asgari puanlarına) sahip olmaları gerekir.
(2) Adayların yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın YÖK tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu lisans diploma programına eşdeğerliğinin başvuru yapılan bölüm tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
(3) Adayların, 4’lük not sisteminde 2.50’den az olmamak kaydıyla, ilgili program tarafından önerilen ve ÜYK tarafından onaylanan asgari GNO koşulunu sağlamaları gerekir.
(4) Üçüncü fıkrada belirtilen koşulu sağlayamayan adaylar, ancak kayıt oldukları programa yerleştirildikleri yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçiş yapmak istedikleri diploma programının o yıla ait taban puanına eşit veya daha yüksek olması veya Senato tarafından Üniversitenin lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılması kabul edilen SAT sınavı asgari puanına (veya Senato tarafından yurtdışından öğrenci kabulünde kullanılması kabul edilen diğer sınavların asgari puanlarına) sahip olmaları durumunda yatay geçiş başvurusu yapabilirler.
(5) Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan, Üniversitenin başarı sıralaması koşulu aranan bir programına yatay geçiş yapılabilmesi için;
a) Öğrencinin yükseköğrenimine başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması ve YÖK Yatay Geçiş Yönetmeliğinin dönem/sınıf ve başarı koşullarını taşıması,
b) İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde;
1) Ortaöğretimi Türkiye'de tamamlayanlar, her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibariyle başarı sıralaması koşulu aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması koşulunu sağlamış olması,
2) Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla tamamlamış olması gerekir.
(6) Adayların başvuru esnasında İngilizce dil yeterliklerini Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre belgelemeleri gerekir.
(7) Yatay geçiş başvuruları, akademik takvimde ilan edilen başvuru süresi içinde Üniversitenin Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne yapılır. Başvuru ilanında belirtilen belgeler, eksiksiz bir biçimde ve ilanda belirtilen şekilde sunulur.
(8) Başvuru koşullarını sağlayamayan adayların başvuruları alınmaz.
Ön değerlendirme
MADDE 17 – (1) Başvuru koşullarını sağlayan adayların dosyaları ilgili bölüm tarafından aşağıdaki ölçütlere göre ön değerlendirmeye alınır. Adayların;
a) Kayıtlı oldukları her yarıyıl başına transfer edilebilecek en az toplam oniki kredilik derslerinin bulunması ve transfer edilecek tüm dersleri en az CC notu (100 üzerinden 70) ile tamamlamış olmaları,
b) İlgili bölüm tarafından önerilerek ÜYK kararı ile onaylanan ve ilan edilen ek koşulları (asgari transfer kredisi, TNO, transferi zorunlu dersler gibi) sağlamaları,
gerekir.
(2) 100’lük sistemlere göre elde edilen başarı notlarının 4’lük sisteme dönüştürülmesinde YÖK tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.
Değerlendirme ve kabul
MADDE 18 - (1) Değerlendirmede kullanılmak üzere ilgili bölüm tarafından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilir. İlgili bölüm bu sınavlarda başarılı olamayan adayları değerlendirme dışı bırakabilir.
(2) Başvurular, adayların programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS/SAT puanının en az %40'ı hesaplamaya dahil edilerek, Senato tarafından onaylanan ölçütlere göre değerlendirilir.
(3) Kabul edilen adaylar, bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.
(4) Değerlendirme sonucu başarılı bulunan aday sayısının kontenjanı geçmesi durumunda, kontenjanı aşmayacak sayıda yedek aday belirlenir.
(5) Başvuru değerlendirme sonuçları, başvuran tüm adaylar değerlendirmede esas alınan ölçütlere göre sıralanmış biçimde, dekanlık tarafından listelenerek Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
İntibak işlemleri
MADDE 19 - (1) Kabul edilen adayların, daha önce kayıtlı oldukları programda aldıkları derslerden hangilerinin, geçiş yaptıkları programda hangi derslere karşılık sayılacağı; bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Yatay geçişte öğrencinin kaç yarıyıl transfer ettiği, transfer edilen krediler 17'ye bölünerek ve en yakın tam sayıya tamamlanarak bulunur. Bu sayı öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu programda fiilen okuduğu yarıyıl sayısından fazla ise fiilen okunan sayıda yarıyıl transfer edilebilir. Transfer edilen yarıyıllar normal ve azami sürelere sayılır.
(3) CC ve üzeri not alınarak tamamlanan ve ilgili fakülte tarafından transferi kabul edilen dersler, Pass (P) notu ve kredileri ile birlikte not çizelgesine işlenir.
(4) Öğrencinin başarıyla tamamladığı derslerin kapsamının Üniversitenin programlarıyla aynı, ancak kredilerinin farklı olması durumunda, ilgili bölüm tarafından teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri de göz önüne alınarak eşdeğerliliğine karar verilen derslere, ilgili yönetim kurulunun da onayı ile eşdeğer sayılan dersin kredisi verilir.
(5) Öğrencinin yeni programına kayıt yaptırdığı yarıyılı takip eden ilk kayıt dönemi başına kadar yatay geçiş kredilerinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik başvuruları, ilgili yönetim kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş
Kontenjan
MADDE 20 - (1) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kontenjanı, adayın yükseköğrenim kurumuna kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, yatay geçiş yapmak istediği diploma programının aynı yıla ait genel kontenjan taban puanına eşit veya yüksek olduğu durumlar için YÖK tarafından belirlenen yatay geçiş kontenjanıdır..
(2) Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişler, YÖK tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılır..
Başvuru koşulları ve süreci
MADDE 21 - (1) Adayların kayıt oldukları programa yerleştirildikleri yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçiş yapmak istedikleri diploma programının o yıla ait genel kontenjan taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
(2) Adaylar birden fazla bölüme başvurabilir.
(3) Başvurular, akademik takvimde ilan edilen başvuru süresi içinde Üniversitenin Kayıt İşleri Şube Müdürlüğüne yapılır. Başvuru ilanında belirtilen belgeler, eksiksiz bir biçimde ve ilanda belirtilen şekilde sunulur.
(4) Kayıtlı olduğu programa DGS puanı ile yerleşen adaylar, sadece DGS kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği lisans programlarına başvuru yapabilirler. DGS puanı ile yerleşen adayların ilgili yıl için, programın DGS puanına sahip olmaları gerekir.
(5) İlgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa o programa başvuru yapılamaz.
(6) Başvuru koşullarını sağlayamayan adayların başvuruları alınmaz.
İngilizce Dil Yeterlik
MADDE 22 - (1) Üniversite dışından başvuran adayların başvuru esnasında İngilizce dil yeterliklerini, Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre belgelemeleri gerekir.
(2) Kayıtlı olduğu programda (Fransızca, Almanca vb. dillerde hazırlık sınıfı eğitimi alanlar hariç) İngilizce dil hazırlık sınıfı eğitimi almış olan adaylar, Üniversitede tekrar dil hazırlık sınıfı eğitimi alamazlar. Bu adaylar, başvuru koşullarını sağlamaları halinde hazırlık sınıfına izinli/beklemeli statüde kabul edilebilir.
a) Üniversitenin yabancı dil koşulunu sağlayamayan ve daha önce hazırlık sınıfı eğitimi almamış adaylar, öğretim dili Türkçe programdan Üniversitenin aynı isimli programlarına, en geç ikinci sınıf eğitimine başlamadan geçiş yapabilirler. Bu adaylar, Üniversitede bir yıl yabancı dil hazırlık eğitimi alabilirler.
b) Öğretim dili Türkçe programdan, Üniversitenin farklı isimli programına geçişte adaylar, kayıtlı olduğu döneme bakılmaksızın geçiş yapabilirler. Bu adaylardan yabancı dil şartını sağlayamayan ve daha önce hazırlık sınıfı eğitimi almamış adaylar, Üniversitede bir yıl yabancı dil hazırlık eğitimi alabilirler.
Değerlendirme ve kabul
MADDE 23 - (1) ÖSYM sınavına 2011 ve öncesinde girmiş olan adaylar için ÖSYM kılavuzunda yer alan “Ortaöğretimdeki Alanlar ile Aynı Alanlardaki Lisans Programları” tablosu dikkate alınarak ilgili puan türü değerlendirmede kullanılır.
(2) Her bir programa başvuran öğrenci sayısının kontenjanı geçmesi durumunda, adaylar merkezi yerleştirme başarı sırasına göre sıralanır ve en yüksek sıradaki adaydan başlanarak kontenjan dahilinde aday kabul edilir.
(3) Kabul kararı ÜYK tarafından alınır.
Başvuru değerlendirme sonuçları, KAyıt İşleri Şube Müdürlüğü tarafından Üniversitenin internet sitesinde ilan edilir.
İntibak işlemleri
MADDE 24 - (1) Kabul edilen adayların, daha önce kayıtlı oldukları programda aldıkları derslerden hangilerinin, geçiş yaptıkları programda hangi derslere karşılık sayılacağı; bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
(2) Yatay geçişte öğrencinin kaç yarıyıl transfer ettiği, transfer edilen krediler 17'ye bölünerek ve en yakın tam sayıya tamamlanarak bulunur. Bu sayı öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu programda fiilen okuduğu yarıyıl sayısından fazla ise fiilen okunan sayıda yarıyıl transfer edilebilir. Transfer edilen yarıyıllar normal ve azami sürelere sayılır.
(3) Üniversite içinden yatay geçişte CC ve üstü not alınmış ve transferi bölüm tarafından tanınmış dersler transfer edilir; DD ve DC notu alınmış derslerin transfer işlemi ögˆrencinin talebi üzerine, danışman onayı ve ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır. Tüm transfer edilen dersler notu ve kredisi ile birlikte transfer edilir.
(4) Üniversite dışından yatay geçişte CC ve üzeri not alınarak tamamlanan ve ilgili fakülte tarafından transferi kabul edilen dersler, Pass (P) notu ve kredileri ile birlikte not çizelgesine işlenir.
(5) Üniversite dışından yatay geçişte öğrencinin başarıyla tamamladığı derslerin kapsamının Üniversitenin programlarıyla aynı, ancak kredilerinin farklı olması durumunda, ilgili bölüm tarafından teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri de göz önüne alınarak eşdeğerliliğine karar verilen derslere, fakülte yönetim kurulunun da onayı ile eşdeğer sayılan dersin kredisi verilir.
(6) Ders ve kredi transferi öğrencinin kabul edildiği programa kayıt olduğu yarıyılda yapılır. Daha sonra talep edilecek değişiklikler ÜYK’nın onayı ile gerçekleşebilir.
ALTINCI BÖLÜM
Genel Hükümler
Üniversiteye kayıt
MADDE 25 - (1) Kurum içi yatay geçişi kabul edilen öğrenciler, bölüm değişikliği işlemlerini akademik takvimde belirtilen tarihlerde Kayıt İşleri Şube Müdürlüğünde yaptırırlar.
(2) Üniversite dışından yatay geçiş yoluyla kabul edilen öğrenciler, kayıt işlemlerini akademik takvimde belirtilen tarihlerde, Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümlerine göre Kayıt İşleri Şube Müdürlüğünde yaptırırlar.
Özel öğrenciler ve değişim programlarına katılan öğrenciler
MADDE 26 - (1) Özel öğrenciler veya değişim programına katılan öğrencilerin kurumlar arası yatay geçiş yapmaları halinde, sadece kayıtlı oldukları diploma programında kabul edilmiş olan dersleri transfer edilebilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 27 – (1) 07/07/2015 tarihli ve 29409 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 28 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 29 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Boğaziçi Üniversitesi Rektörü yürütür.